Motor Testler Neden Kullanılır?
El-göz koordinasyonu veya göz-el koordinasyonu, gözlerimizin algıladığı bilgileri (görsel uzamsal algı) ellerimizle gerçekleştirmek için kullanan bir aktivite gibi, ellerimizi ve gözlerimizi aynı anda kullanmayı gerektiren faaliyetleri yapabilme yeteneğidir. Bu yeteceği ölçmek için de Motor Testleri’ni kullanmaktayız.
- Dikkati bir uyarana yönlendirmek ve beynin vücudun uzayda nerede olduğunu anlamasına yardımcı olmak için gözlerimizi kullanırız (kendini algılama).
- Gözlerimizin aldığı görsel bilgilere dayalı olarak belirlenen bir görevi aynı anda gerçekleştirmek için ellerimizi kullanırız.
Motor Testler Göz-el koordinasyonu, görsel ve motor becerilerimizi birleştirmemizi gerektirdiğinden, elin gözlerimizin aldığı görsel uyarı tarafından yönlendirilmesine izin verdiği için karmaşık bir bilişsel yetenektir. El-göz koordinasyonu, özellikle normal çocuk gelişimi ve sportif başarı için önemli olmakla birlikte, yetişkinlerin de günlük olarak sayısız aktivitede kullandığı önemli bir beceridir.
Günlük yaşamınızda yaptığınız çoğu aktivite bir dereceye kadar el-göz koordinasyonu kullanır, bu yüzden mümkün olduğunca motor yeteneklerin gelişmesini sağlamak önemlidir. Genel olarak konuşursak, görsel bilgiyi bir duruma uygun olmayan bir davranışı düzeltmek için kullanırız ki bu bilişsel becerinin bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biridir. Bütün testlerimizi görüntülemek için tıklayınız…
Neden Mental Testlere ihtiyacım var?
Kişinin gözleri ve görüşü etkilenmese ve motor kontrol becerileri düzgün çalışsa bile el-göz koordinasyonunun zayıf çalışabilmektedir. Mükemmel görüşe sahip birinin, ancak hem görsel hem de motor sistemleri bir arada kullanmak zorunda kaldığında ortaya çıkacak el-göz koordinasyon sorunları yaşaması mümkündür.
Görsel veya motor sistemlerdeki herhangi bir değişiklik, şaşılık, ambliyopi, kas hipotonisi, denge sorunları veya çapraz yanallık gibi görsel veya kas sorunları el-göz koordinasyonunu önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Motor alanlarda (veya motor alanlarla ilgili alanlarda) veya algılama alanlarında beyin hasarı, göz-el koordinasyonu sorunlarına neden olabilmektedir.
Yetersiz el-göz koordinasyonu birçok farklı aktiviteyi etkileyebilir, bu da gelişimsel bozukluklara, öğrenme bozukluklarına (okuma ve yazmayı öğrenme ve spor yapma sorunları), akademisyenlerde (not alırken hata yapma, zayıf el yazısı, dikkat eksikliği) yol açabilmektedir.