Özduyarlık Ölçeği
Yaş Grubu: Yetişkin
Uygulama Alanları: Klinik Psikoloji
Özduyarlık Ölçeği Nedir?
Özduyarlık Ölçeği; bireyin kendisi hakkında bilgi vermesiyle (self-report) öz-duyarlığın alt boyutlarını ölçen bir ölçme aracıdır. Ek olarak, sadece yetişkinler için uygulanmaktadır.
Testin Uygulanması
26 sorudan oluşarak, özduyarlık ölçer. Öncelikle kişiden her bir ifadedeki durumun, kendisine ne düzeyde uyduğunu seçmesi istenir. 5’li likert şeklinde olan seçenekler; Hiçbir zaman, Nadiren, Sık sık, Genellikle, Her zaman. Ölçeğin puanlanması her bir alt boyut için ayrı yapılabileceği gibi, ölçekten toplam bir öz-duyarlık puanına da ulaşılmaktadır. Sonuç olarak puan 1-2.5 arasında düşük, 2.5-3.5 değerleri arasında orta ve 3.5-5 arasında ise yüksek düzeyde öz-duyarlığı göstermektedir.
Daha da önemlisi testte süre sınırlaması vardır. Ek olarak test içeriğinde soru sayısı 26’dır. Test ise kişinin okuma hızına göre ortalama 2-4 dakika sürmektedir.
Ölçülen Özellikler
Özduyarlık tarama ölçeği, çeşitli alanlarda kullanım sağlar. Bunlardan biri de Klinik Psikoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölçülen özellikler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Öz-sevecenlik
- Öz-yargılama
- Paylaşımların bilincinde olma
- İzolasyon
- Bilinçlilik
- Aşırı Özdeşleşme